Готови за зимата

Премиум светлини, грижа и оборудване

Вашият пътеводител към зимната подготовка

„Тъмният сезон“ чука на вратата – ето защо е време да се подготвим за това, което ни предстои: шофиране при лоша видимост или силен дъжд, зареждане на замръзнал акумулатор или хлъзгава пътна настилка.

Това полезно ръководство обхваща нашите най-важните съвети за пътна безопасност през зимата, както и селекция от премиум продукти в сферата на светлините, грижите и оборудването на автомобила, които ще гарантират, че ще бъдете подготвени за всяко предизвикателство през идната зима.

Готови за екстремни метеорологични условия

Съвети за шофиране през зимата

Зимните гуми не са само за сняг. Те подобряват сцеплението, спирането и поведението на автомобила в завой при всякакви условия, докато е студено – на мокро, на лед и на сухо. Ако очаквате сняг обаче, не забравяйте да вземете и вериги.

По-ниските температури обикновено водят до гъста мъгла. А когато такава е налице, шофирайте внимателно и включете фаровете за мъгла или дневните светлини. Внимавайте с дългите – те могат да създадат повече отблясъци и да попречат още повече на видимостта.

Когато шофирате, трябва да ви бъде комфортно. Студът обаче убива акумулаторите. За да избегнете допълнителното натоварване на акумулатора, преди да включите нагревателя на стъклото или отоплението на седалките, оставете алтернатора да позареди акумулатора за няколко минути.

Готови за път

Проверка преди пътуване

Важно е да проверявате автомобила си редовно, тъй като гумите могат да спаднат, а акумулаторът да загуби заряд при студено време. BATTERYcharge 904 разполага със специален режим на зареждане, който предпазва акумулатора ви в студено време.

TYREinflate 450 е идеален за дома и за употреба на тъмно – благодарение на насочената LED светлина. Не забравяйте да долеете антифриз и да проверите дали чистачките ви са в добро състояние.

Никога не е добре да шофирате с изгорял лампа на фар – но през зимата това е изключително опасно. Дръжте няколко резервни лампи в жабката и отделяйте по някоя и друга секунда, за да проверите светлините си, преди да потеглите. И помнете – ако лампата от едната страна изгори, винаги сменяйте и тази от другата. Разгледайте нашата богата гама висококачествени лампи за халогенни, ксенонови и LED светлини.

Готови за ремонт

Зимен ремонтен комплект

Когато е сковал мразовит студ или вали, проста операция като смяна на гума може да се окаже сериозно предизвикателство. Уверете се, че освен със стандартен ремонтен комплект, разполагате и с дъждобран, допълнителни дрехи, топли и водоустойчиви ръкавици, одеяла и лопата.

При толкова малко часове с дневна светлина и лоша видимост винаги е препоръчително да държите работна лампа в автомобила си. LEDinspect MINI 250 е чудесно решение за ремонти на пътя през зимата. Тя е прахо- и водоустойчива, разполага с магнитни основа и гръб, както и с кука за окачване – така че ръцете ви да не замръзват, докато проверявате автомобила си.

Ако се наложи да отбиете, не разчитайте само на светлините на автомобила, за да предупредите другите участници в движението. Използвайте сигналната лампа LEDguardian ROAD FLARE Signal V161, която осигурява мощна мигаща светлина на 360° за по-добра видимост.

Готови за „тъмния сезон“

Съвети за добра видимост

LED лампите светят по-ярко, издържат по-дълго и генерират по-малко отблясъци в сравнение с ксеноновите или халогенните. Ако автомобилът ви не е оборудван с LED светлини, се обърнете към специалист, за да разберете какви са възможностите за „ъпгрейд“ на вашите фарове. С до 230%2 по-висока яркост, нашата гама NIGHT BREAKER LED предлага одобрено за обществените пътища решение3 за надграждане при широка гама модели автомобили. Второ, с времето фаровете започват да избледняват. Затова ги подлагайте на тест за яркост при професионалист поне веднъж годишно, най-добре през октомври, преди да настъпи най-тъмният период.

Водата и снегът са причина за създаване на отблясъци по пътищата, както през нощта, така и през деня. Бъдете по-внимателни, шофирайте по-бавно и пускайте дългите светлини само на много тъмни пътни участъци, ако няма насрещно движение. Ако през нощта имате проблеми със зрението, бихте могли да си купите очила с антирефлексно покритие.

Ако шофирате много често по неосветени междуградски пътища, монтажът на допълнителни светлини тип Lightbar на покрива на автомобила ще подобри значително видимостта за вас при недостатъчна светлина. Нашата одобрена за обществените пътища LEDriving Lightbar VX1000-CB DR SM4 е изработена от висококачествени материали, което я прави лека и устойчива при лоши атмосферни условия.

Готови за зимни бягства

Как да пътувате безопасно

Ако излизате от града през зимата, можете да попаднете на мека мокра почва. Подготвяйте багажа си разумно, не го правете твърде тежък и винаги носете фенерче. LEDguardian SAVER LIGHT PLUS е с ярка светлина, водоустойчиво и може да се използва също и като авариен чук, както и като инструмент за рязане на предпазни колани.

Когато шофирате на дълъг път, винаги дръжте резервоара с ниво на горивото над резервата. Така винаги ще имате възможност да държите двигателя запален, за да работи парното – ако се наложи да спрете при буря или мъгла. Проверете прогнозата за времето, преди да тръгнете и, ако е възможно, си правете гъвкави планове.

Още съвети

  • Ако шофирате по заледени пътища, дръжте торба с пясък или котешка тоалетна в багажника си. Можете да я използвате, за да осигурите по-добро сцепление на гумите при хлъзгава настилка.
  • Ако шофирате електромобил и ще посещавате непознат град, си изтеглете мобилно приложение за локациите на зарядните станции.
  • Ако автомобилът ви е с текстилни стелки, през зимата ги покрийте (или заменете) с гумени, за да ги защитите от увреждане заради вода.
  • При ПТП лошото време може да удължи времето за реакция на спешните служби. Затова се подгответе с достатъчно количество трайна храна и напълно заредена аптечка за първа помощ.

Запознайте се с нашите road ready продукти

1 Моля, спазвайте всички специални изисквания и закони относно употребата и работата на допълнителни предупредителни светлини по обществената пътна мрежа в държави, различни от Германия.
2 В сравнение с минималните изисквания на ECE R112. Освен това, с 50% по-малко отблясъци.
3 Одобрен LED източник на светлина - важи само за съответните страни, за които има одобрение или за които се прилага еквивалентно одобрение, и за моделите превозни средства и светлинните функции, които са изброени понастоящем в списъка за съвместимост. За повече подробности вижте www.osram.com/nb-led.
4 Светлините за шофиране OSRAM LEDriving са одобрени съгласно разпоредбите на ECE и следователно могат да се монтират и експлоатират по обществени пътища. Моля, обърнете внимание на специалните правила за монтаж. В допълнение към ECE одобрението на продукта, трябва да се спазват индивидуалните специални изисквания и законодателството на страните.